Glutensiz gıdalar konusunda verilebilecek ilk örnekler kuru baklagiller olabilir. Güvenilir olan kuru baklagiller ailesine ek olarak pirinç, pirinç unu, mısır unu, kinoa, amarant, karabuğday, yulaf( eğer çapraz bulaşma yoksa) gibi besinler glüten içermez.
Mercimek, nohut, fasulye ve bezelye gibi bakliyatlar glüten içermezken, bu ürünlerin işlendiği yerlerde çapraz kontaminasyon riskine karşı uyanık olmak gerekmektedir. Sağlıklı ve glütensiz bir beslenme için doğru bakliyat seçimleri önemlidir.
Şöyle ki yeşil mercimek, diğer tüm baklagiller gibi glutensiz bir doğal gıda çeşidini oluşturuyor. Bu sayede çölyak hastalığı, gluten intoleransı veya irritabl bağırsak sendromu gibi çeşitli otoimmün hastalıklara sahip kişiler tarafından da güvenle tüketilebiliyor.
Doğal haliyle gluten içermeyen gıdalara bir diğer örnek de pirinç oluyor. Çok yönlü tahıllardan biri olan pirinç, glutensiz beslenme programlarında bulgur yerine kullanılabilecek ideal bir seçenek sunuyor. Türlerine göre farklı tatlara sahip olsa da pirincin dokusu ve pişirme süresi de bulgur ile benzerlik gösteriyor.
Buğday, arpa, çavdar ve bunlardan yapılmış makarna, irmik, ekmek, kek, pasta ve kurabiye gibi besinler, işlenmiş ürünler, soya sosu, malt içeren alkollü içecekler gluten içeren besinlerdir.
Süt, yoğurt, ayran, kefir ve peynir gibi süt ürünleri glüten içermez. Glüten içermeyen diğer besinlere et, tavuk, hindi, balık, yumurta, kuru baklagiller, sebzeler, meyveler, yağlar, yağlı tohumlar, pirinç, mısır gibi besinler örnek verilebilir.
Tüm işlenmemiş, kabuklu kuru yemiş türleri yer fıstığı ay çekirdeği kabak çekirdeği badem (Paketlenenler ve işlenmiş olan, tuzlanan kuruyemişler gluten içermektedir). Kümes hayvanları etleri, sığır dana kuzu etleri (Una batırılmamış ve baharatlanmamış olmalıdır.)
Gluten içeren besinler şunlardır:
Kahvaltılık Gevrek. Kurabiye, Bisküvi ve Kraker. Paketli Patates Kızartması ve Cips. Makarna, Erişte, Hububat.
Doğal olarak glüten içermeyen gıdalar et, balık, pirinç, patates, mercimek, meyve ve sebzelerdir. Özel olarak üretilmiş glütensiz ekmek ile un, makarna, kraker ve bisküvi gibi glütensiz ikame gıdaları diyetinize ekleyebilirsiniz.
Editörün Notu: Gluten içermeyen ve aynı zamanda vegan bir besin olan tahin, bu özellikleri sayesinde geniş bir tüketici kitlesine hitap ediyor.
SON YAZILAR
24 tv genel yayın yönetmeni
Demdeme türü
Ayet Hala akıllanmayacak mısınız
Didim Bodrum arası feribot var mı
Falda kapı görmek
Bogazda nodüller tehlikelimi
Devrim özkan yaş
Dünya Hakkında Bilgi
Ağzının payını vermek
Çamaşır makinesi kireç tutmaması için ne yapmak lazım
Er işareti
Alkolün vücuda etkileri
Bitlis nüfusu merkez
Aşk filmlerinin unutulmaz yönetmeni konusu
Ağzımın içi tuzlu gibi
Aşırı tatlı tüketimi
Banyodan sonra ayaklara soğuk su dökmek hadis
Ayvalıktan nereye feribot var
Dev çıyan zehirli mi
Engelleyince hikaye görünür mü
Bactroban krem nereye sürülür
Çekirdek aile tanımı
132 ne hattı
Derya Balta Hilal ne oldu
Allah ın her şeyi bilme sıfatı
Ayakta yolcu taşıma cezası
Eti Puf neyle yapılıyor
Birlesik zamanli fiil
Ayakkabı sıcak suda yıkanır mı
Devlet memuru nikah izni
Dövme 1 haftada iyileşir mi
Bankacılık eşit ağırlık mı
Didem arslan iletişim
Ayrılan eşlerin barışması için dua
20 20 20 kükürtlü gübre ne ise yarar
Evlerde çıkan böcekler
Eşofman pantolon adı ne
Anayasa fırlatma
3600 ek gösterge lise mezunlarını kapsıyor mu
Çarşı anarşist mi