Eşeklerin beslenmesi, ot ve yapraklarla beslenmekten oluşur. Genellikle çöl ve yarı kurak bölgelerde bulunurlar, bu nedenle suya ihtiyaçları azdır. Eşekler, sıcak ve kurak ortamlarda yaşayabilme yetenekleri nedeniyle insanlar tarafından yüzyıllardır kullanılmışlardır.
Addis Abeba. İngiltere merkezli The Donkey Sanctuary'a göre, 7 milyondan fazla eşeğin bulunduğu Etiyopya, bu sayıyla dünyada en fazla eşeğin yaşadığı ülkelerin başında geliyor.
Onların susuzluğa bebekliklerinden beri gösterdikleri bu dayanıklılıktan olsa gerek, yetiş- kin eşekler de susuzluğa çok daya- nıklılar. 2-3 gün susuz kalabilirler. Aynı biçimde açlığa da çok dayanıklı- dır eşekler. Çok az yiyecekle günler- ce yaşayabilirler.
Eşeklerin beslenmesi, ot ve yapraklarla beslenmekten oluşur. Genellikle çöl ve yarı kurak bölgelerde bulunurlar, bu nedenle suya ihtiyaçları azdır. Eşekler, sıcak ve kurak ortamlarda yaşayabilme yetenekleri nedeniyle insanlar tarafından yüzyıllardır kullanılmışlardır.
1990'lı yıllarda dünya genelinde eşek popülasyonu yaklaşık 44 milyon civarında seyrediyor. Ancak 2020'lere geldiğimizde, bu sayı yaklaşık 35 milyona kadar düşüyor. Bunun birçok nedeni var. Türkiye'de ise 1990'lı yıllarda 1 milyondan fazla olan eşek sayısı, 2020'lerde 100,000'in altına iniyor.
pırlak: Yeni doğmuş eşek yavrusu.
Eşeğin yavrusuna ne dendiği de merak edilmektedir. Eşeğin yavrusuna Sıpa adı verilir.
Afrika Yaban Eşeği (Equus africanus), evcil eşe- ğin yabani atası olarak kabul edilmektedir.
Evcil hayvanlar: Evcil hayvanlar; etinden, sütünden, yününden, gücünden yararlanmak amacıyla insanlar tarafından yetiştirilen hayvanlardır. Yaşadığım çevrede birçok evcil hayvan vardır. İnek, koyun, keçi, at, eşek, tavuk, hindi, tavşan, kedi, köpek, bal arısı başlıca evcil hayvanlardandır.
12 aylık canlı ağırlık: Erkek: 292 kg ; Dişi: 167 kg. Buzağı doğum ağırlığı: Erkek: 24 kg ; Dişi: 22 kg. Canlı ağırlık artışı: 1062 gr/gün. Karkas randımanı: %57.3.