Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Çölyak Hastalığında Aile Hekimleri için Tanı, Tedavi ve İzlem Rehberi adlı rehbere göre çölyak hastaları ekmek yerine pirinç, pirinç unu, mısır, mısır unu, karabuğday, kinoa, amarant ve glutensiz un gibi alternatifler kullanılarak hazırlanan tahıl ürünlerini tüketebilir.
Glutensiz diyet; buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) tüketmemek anlamına gelir. Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez. Glutensiz diyet, çölyak hastalığı tedavisinin temel taşıdır.
Çölyak hastaları kahvaltıda ne yemeli sorusuna birkaç örnek vermek gerekirse; glütensiz ekmekler, mısır gevreği, pirinç gevreği, mısır unu ile yapılan pankekler, meyve ve sebzeler gibi doğal gıdalar tüketilebilir.
Çölyak hastaları süt ürünü tüketebilir mi? Laktoza karşı herhangi bir hassasiyeti olmayan çölyak hastaları, süt ve süt ürünlerini tüketebilir. Gaz ve şişkinlik yaşayan hastalar, laktozsuz sütü tercih edebilir. Yoğurt ve peynir fermente ürünler olduğundan sindirim sistemini rahatsız etme ihtimali çok daha düşüktür.
Ayrıca bu un ile yapılan unlu mamuller, buğday unuyla yapılanlara kıyasla daha yoğun bir tada sahip olabiliyor. Bununla birlikte, mısır unu ile yapılan ekmek ve türevleri gluten içermediği için daha kolay dağılabilen bir formda oluyor.
Canan Karatay'ın ekmek yerine Maraş cevizi tüketimini önermesi yaptı. Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler, bol miktarda sağlıklı yağ içerir. Bu sağlıklı yağlar, karbonhidrata göre insülin seviyelerini fazla yükseltmediği için, ani gelen açlık krizleri de önlenmiş olur.
Balık, tavuk, işlenmemiş et gibi et ürünleri ile pirinç, patates, mısır, nohut, nohut un, darı, kara buğday ve kinoa, yumurta, reçel, bal ve baharatlar gluten içermeyen yiyecekler olduğu için glutensiz beslenmede yenebilirler.
Besinlerin pişirme yöntemi mutlaka sorgulanmalıdır. Özellikle glutenli besinlerle temas riski açısından “gevrek, kızartılmış, kaplanmış” olarak ifade edilen besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir. Glutensiz besinlerle diğer besinler aynı yağda kızartılmamalıdır.
Doğal olarak glüten içermeyen gıdalar et, balık, pirinç, patates, mercimek, meyve ve sebzelerdir. Özel olarak üretilmiş glütensiz ekmek ile un, makarna, kraker ve bisküvi gibi glütensiz ikame gıdaları diyetinize ekleyebilirsiniz.
Ceviz, fındık, kabuklu yer fıstığı, kaju gibi yemişler doğal olarak glütensizdir.
Gluten İçermeyen Güvenilir Yiyecekler:
Mısır, Pirinç, Patates, Kestane unu, Nohut unu, Soya unu, üzüm çekirdeği unu, tapioka, Yumurta, Reçel, Bal, Baharat ve bitki içermeyen sirke çeşitleri.
Öte yandan, patates kızartması gibi restoranlarda yaygın olarak bulunan patates ürünleri, kasıtlı olarak ya da istemsiz bir şekilde bir miktar gluten içerebilir, bu nedenle aşırı hassassanız dikkatli olun. Patates ve patates çeşitleri, şalgam ve tatlı patates gibi diğer kök sebzeler gluten içermemektedir.
SON YAZILAR
Ağır hasta duası
18 yaşından küçükler kan verebilir mi
Anafikir bulma
Engin Nurşani ne çalıyor
Bursa nın ilçeleri
4k yayın yapan kanallar
Baharatlı omlet tarifi
Borderline aşık olabilir mi
15 mayısta kargolar çalışıyor mu
Erdemir kuruluş
Allah tarafından gönderilen ilk din
Bosch kombi donma koruması
1240 neyin numarası
Ağızda hindistan cevizi yağı çevirme
46 2f ceza
Ağızda metal tadı
Esmer tene allık rengi
Ekin Uzunlar ne tür müzik yapıyor
Denetim serbestlik e-devlette görünür mü
Çanakkale savaşındaki komutanlar
Boğa Kadını Çekici Midir
Falda k harfi
Evlilik yıldönümünde kadın hediye alır mı
Banka altın hesabı mı kuyumcu mu
Euro Truck Simulator 2 telefonda oynanır mı
Banka promosyonu harammı
B12 complex side effects
Eski paraları inceleyen bilim dalı
Çiya restaurant sahibi
Bir ürünün elde edilmesinde kullanılan madde
Çorum Yöresel Yemekleri
Android geliştirici modu açma
Ali atay ilk eşi
Anamas Yaylası
Adalet Meslek Yüksek Okulu nerelerde var
Can I eat black rice everyday
Çorlu ve Tekirdağ aynı mı
45 40'a mı yuvarlanır 50'ye mi
Adım Adım Eğitim Seti battı mı
22 Mayıs Boğa Mı İkizler Mi